Varje tatueringsstudio i Sverige får tillsyn från sin kommun årsvis eller vartannat år. Tillsynen kostar normalt mellan 2000kr till 10.000kr beroende på omfattning och kommun. Vanligtvis aviseras besöket några veckor innan. För att inte hamna i konflikt, riskera återbesök och vite eller rent av få näringsförbud i er kommun råder vi er att sätta er in lite i vad som gäller.
Vad behöver jag ha koll på?
Just nu är det en intensiv jakt på ”reach-anpassad”- tatueringsfärg. Så här bör ni vara uppdaterade om vad som gäller. Här kommer en checklista som är bra att ha koll på.
- Ha alla säkerhetsdatablad (SDS) samlade för de färger ni använder. Dokumenten ska vara på svenska. Gärna i ett fint register.
- Ha koll på datummärkning. Ni vet vl att man bör skriva på flaskan vilket datum den öppnades? Hållbarhetstiden är angiven med en symbol och tex 6M eller 12M vilket betyder att flaskan är okej att använda i 6 eller 12 månader efter öppnande.
- Förvara era färger i ett mörkt och svalt utrymme.
- Hur deklarerar ni färger för era kunder? Ni ska enligt lag deklarera för varje kund vilka färger ni tänker använda inkl batchnummer. Ni måste meddela säkerhetsföreskrifter som finns angivet på flaskan. Idag finns det en app som Sveriges Registrerade Tatuerare har tagit fram tillsammans med Lundberg Custom som gör det här mycket enklare. spana in det här: https://s-r-t.se/tda/
- Kontrollera att er leverantör registrerat färgerna hos läkemedelsverket. Listan hittar ni här: https://www.lakemedelsverket.se/sv/tatueringsfarger/regler-for-tatueringsfarger/anmalan-till-register-for-tatueringsfarger/lista-over-foretag
- Kontrollera er leverantör om säkerhet. Hur vet ni att den här färgen håller måttet? Det finns en uppsjö av varumärken som säger sig vara Reach-anpassade men i själva verket är det en bluff eller vilseledande information.
Tatuerarens ansvar:
Med tatuerare menas att du i din yrkesmässiga verksamhet använder en tatueringsfärg. Du som tatuerare kan ha mer än en ansvarsroll. Om du köper in tatueringsfärg från en leverantör i Sverige eller EU/EES och använder tatueringsfärgen i din verksamhet gäller följande krav:
- du får enligt punkten 8 kolumn 2 i post 75 till bilaga XVII till Reach-förordningen endast använda tatueringsfärger som är märkta ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” vid tatuering
- du måste försäkra dig om att du har märkningsinformation enligt punkten 7 kolumn 2 i post 75 till bilaga XVII till Reach-förordningen för dina tatueringsfärger. Du ska före tatuering förse kunden med sådan märkningsinformation för den eller de tatueringsfärger du avser använda vid tatuering
- du måste säkerställa när du köper färgerna att de lever upp till koncentrationsgränserna i begränsningen i post 75 bilaga XVII i Reach-förordningen
- du ska använda tatueringsfärgen enligt den märkning, bruksanvisning och säkerhetsdatablad som tillhör produkten
- du får enligt förordning (2012:503) om tatueringsfärger endast använda tatueringsfärger som är sterila och som är förpackade i förpackningar som bibehåller steriliteten fram tills användandet enligt krav i 2 § Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2022:16) om tatueringsfärger
- du får enligt Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2022:16) om tatueringsfärger endast använda tatueringsfärger som har märkning enligt 7 § a (företagsnamn), b (hållbarhetsmärkning) och c (sterilmärkning)
- du får endast använda tatueringsfärger vars märkning uppfyller språkkrav i 8 § Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2022:16) om tatueringsfärger
- att inte använda tatueringsfärger vars hållbarhetsdatum har löpt ut.
För att kontrollera att kraven i post 75 i bilaga XVII till Reach-förordningen efterlevs kan tatueraren till exempel ställa specifika frågor till leverantören om koncentrationsgränser och märkningskrav i begränsningen efterlevs. Välj en etablerad leverantör som har koll på reglerna och följer dessa.
Frågorna och svaren bör dokumenteras.
Tatueraren ska ge kunden information
Tatuerare får endast använda produkter märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” vid tatuering.
Före tatuering ska kunden få information från tatueraren om de tatueringsfärger som ska användas inklusive innehållsuppgifter.
Innehållsuppgifterna ska göra det möjligt för personer som är känsliga mot vissa ämnen att undvika sådana tatueringsfärger. Informationen gör det även möjligt att spåra de färger som använts om kunden exempelvis har drabbats av en negativ hälsoeffekt.
Information som ska ges
Information som tatueraren, enligt post 75 punkten 7 i bilaga XVII till Reach-förordningen, ska förse kunden med före tatuering är:
Angivelsen ”Blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup”.
Ett referensnummer (satsnummer/batchnummer) för att entydigt identifiera partiet. Tänk på att satsnummer kan variera mellan olika tatueringsfärger.
En förteckning över beståndsdelarna.
Den kompletterande angivelsen ”pH-reglerare” för ämnen som omfattas av punkt 1 d.
Angivelsen ”Innehåller nickel. Kan framkalla en allergisk reaktion.” om blandningen innehåller nickel under den koncentrationsgräns som anges i tillägg 13.
Angivelsen ”Innehåller krom (VI). Kan framkalla en allergisk reaktion.” om blandningen innehåller krom (VI) under den koncentrationsgräns som anges i tillägg 13.
Skyddsanvisningar för användning, om de inte redan ska anges på etiketten enligt förordning (EG) nr 1272/2008.
Notera att en viss del av den märkning som ska lämnas till kunden ska uppfylla Sveriges språkkrav i 8 § HSLF-FS 2022:16.
Märkningsregler
Utöver kraven i listan ovan, rekommenderar Läkemedelsverket även att kunden före tatuering förses med uppgifter om:
tatueringsfärgens namn
namn, adress och kontaktuppgifter för den tatueringssalong som ska utföra tatueringen
datum för den dag tatueringen ska utföras.
Tatueraren behöver förbereda dokument så att denne före tatuering kan förse kunden med uppgifterna.
Exempel
- Tatueringsfärg till tatuering
- Ink King Pitch Black
- Blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup
- Mixture for use in tattoos or permanent make-up
- Batchnummer: 12345
- Innehållsförteckning (Till exempel: Innehåll: Aqua, CI 72266)
- Varningstexter
- ”Innehåller nickel. Kan framkalla en allergisk reaktion.” och
- ”Innehåller krom (VI). Kan framkalla en allergisk reaktion.”
- Gäller om tatueringsfärgen innehåller dessa ämnen under den tillåtna koncentrationsgräns som anges i tillägg 13.
- Eventuella skyddsanvisningar.
- Om tatueraren
- Tatueringssalongens namn, adress och kontaktuppgifter
- Datum för då tatueringen ska utföras: ÅÅÅÅ-MM-DD
Bra länkar att ha koll på:
Svenska regler:
Tatueringsfärger på den svenska marknaden ska förutom EU-lagstiftning uppfylla svensk lagstiftning i form av förordning (2012:503) om tatueringsfärger och Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2022:16) om tatueringsfärger.
Förordning (2012:503) om tatueringsfärger
HSLF-FS 2022:16 – Grundföreskrift
EU-regler:
Tatueringsfärger är blandningar av ämnen som regleras genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (Reach-förordningen). Kemikalieinspektionen är behörig myndighet för Reach-förordningen i Sverige medan Läkemedelsverket är ansvarig för tillsyn och tillsynsvägledning kopplat till tatueringsfärger reglerade i post 75 till bilaga XVII till Reach-förordningen.
Regler för tatueringsfärger i post 75 i bilaga XVII till Reach-förordningen finns i Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/2081.
Detaljerad information om specifika regler för tatueringsfärger under post 75 till bilaga XVII till Reach finns på sidorna Innehållsregler, Märkningsregler och Om användning och information till den som ska tatueras.
Vad ska du mer ha koll på inför ett besök från kommunen?
- Ha koll på övriga kemikalier. Inkl säkerhetsdatablad. Tex ytdesinfektion mm.
- Städrutiner bör vara dokumenterat. Tänk schema på toaletten och en beskrivning hur ni gör.
- Hur förvarar ni er städutrustning? Tänk så långt bort från platsen ni tatuerar på och ventilerat utrymme.
- Hur hanterar ni restavfall? Smutsvatten, riskavfallsbehållare för nålar. Separat vask för smutsvatten.
- Har ni koll på sterilmärkning på engångsprodukter?
- Arbetskläder, förkläden, handhygien.
Lundberg Custom Supplies Sweden AB har samlat alla viktiga dokument eller länkar till dokument under fliken "Information - Produktdokument" längst ner på hemsidan. www.lundberg-custom.com
Lundberg Custom Supplies Sweden AB fokuserar 100% på att hjälpa våra kunder att göra rätt.
Tänk på att köpa färg av en svensk handlare som registrerar sina färger hos Läkemedelsverkets produktregister. Listan på företag som registrerat färger finns här: https://www.lakemedelsverket.se/sv/tatueringsfarger/regler-for-tatueringsfarger/anmalan-till-register-for-tatueringsfarger/lista-over-foretag
Det vill säga att företag som inte finns med på den här listan inte är tillförlitliga företag när det kommer till tatueringsfärger i Sverige.
Tack för ordet/ Mattias Lundberg