En studie till som inte egentligen visar något...

En studie till som inte egentligen visar något...

Hej! 

Häromdagen kom det ut en rapport från en studie av Lunds Universitet. Där det skriver att de hittat samband mellan tatuering och lymfom (Lymfkörtelcancer) Ni kan läsa hela rapporten här och se gärna videoklippet

Jag läste rapporten ett par gånger och kikade även på deras egenproducerade videofilm och blir inte riktigt klok...

Vi benar ut lite siffror här först: 

Studien omfattar 11905 personer.
2938 av dessa har haft Lymfom.
1398 av dessa har svarat på en enkät vara av 21% har en eller flera tatueringar.

En kontrollgrupp (jämförelsegrupp) på 4193 personer skakades fram där ingen av dessa haft Lymfom. Där var 18% av dessa tatuerade.

Vi har då tre procentenheter fler tatuerade personer "Lymfomgruppen" än kontrollgruppen!

Varför säger de att 20% av tatuerade löper större risk för Lymfom än om man inte har tatuering? 

Borde det inte bli 3%?

Studien avser dessutom personer som fått lymfom mellan 2007-2017. Ponera att tatueringsfärgen har orsakat Lymfom. Hur långt innan diagnosen blev man tatuerad? 10år? 20år? Säger vi 20år så handlar det isfall om tatueringar gjorda mellan 1987-1997. Vilka färger användes då? Det fanns över huvud taget ingen reglering under denna tiden. Faktiskt så har vi inte haft någon reglering alls innan 2012.

Nu står Docent Christel Nielsen och säger att vi måste sätta större press på tatueringsfärgstillverkarna.
Har hon bott under en sten senaste decenniet?

20% av alla Svenskar sägs ha en eller flera tatueringar. Det blir ca 2 miljoner människor. Borde vi inte ha en ganska klar röd tråd mellan tatuering och cancer vid det här laget?

Det känns passande att citera* Jørgen Serup, professor, dr.med. och överläkare vid Bispebjerg Hospitals dermatologiska avdelning som forskat på tatuering i över 60år. 

»Man tager udgangspunkt i, at tatoveringer giver cancer. Men faktum er, at der ikke er konstateret et eneste tilfælde af cancer, hvor man kan sige, at det er kommet på grund af en tatovering. Man regulerer altså mod et monster, som ikke findes, men som bare er en forestilling.«
(*BT SAMFUND 17. okt. 2021)

Detta handlar nog mest om att få forskningspengar från EU och Svenska staten för att betala löner i jakten på koppling mellan tatuering och cancer. 

Det finns redan tusentals studier som inte hittar någon som helst koppling mellan tatuering och cancer.

Allt ovan är min högst personliga uppfattning och jag kan ha fel.

Men med det sagt så kan inte Lunds Universitet säga att de har rätt att säga att 20% av tatuerade personer löper större risk för cancer. En nollrapport åter igen till arkivet. 


Jag vill understryka att jag inte försöker mörka eller förlöjliga forskning på våra produkter vi säljer. Jag tar allt på största allvar, lusläser, kontrollerar, och studerar allt som kommer i min väg.

Ha en fortsatt trevlig dag! 
/Mattias Lundberg
Back to blog