Surgubben rapporterar

Surgubben rapporterar

Då var sommaren över med besked. Regn och rusk... Back to the reality... Det är första sommaren jag faktiskt haft mer än en vecka sammanhängande semester. Hur skönt som helst! Min och min familjs semestertripp till Italien blev inställd men vi kom i alla fall iväg med vår gamla husbil några nätter runt om i vårt vackra land. Det har givetvis blivit lite fiske som ligger mig varmt om hjärtat också men det är skönt att vara tillbaks i verkligheten med nya utmaningar och nya prylar.

 

Men världen är inte som den brukar vara längre. Det känns som evigheter sedan man var på en tatueringsmässa och träffade många av er på samma gång. Jag hoppas så innerligt att Inkbash går av stapeln som planerat. Tidigare var jag ganska trött på att släpa omkring på två ton tatueringsutrustning men nu ser jag faktiskt fram emot att komma iväg. Vi skaffade en helt ny lastbil precis innan pandemin slog till och ett helt nytt mäss-concept började planeras. Nu får vi verkligen håla tummarna att det blir av. Men kommer folk våga sig ut till mässhallarna som tidigare? Det får vi hoppas. Framförallt hoppas jag att smittspridningen vänder nedåt, så oron och snacket om covid blir ett minne blott. Allt, precis allt handlar om Covid. Jag kräks i munnen varje gång jag hör ordet men ofta är det faktiskt jag själv som startar konversationen om just covid konstigt nog. Trots pandemin så har Sverige på något sätt inte fått samma käpp i hjulet inom tatueringsbraschen som många andra länder fått erfara. Faktum är att många kunder jag pratar med upplever ett större bokningstryck och lysande affärer. Det glädjer mig att höra men kommer det bli sämre om eller när pandemin släpper?

 

Kanske är det höstdepressionen som smyger sig runt hörnet men branschen från min sida är ganska tom på nyheter och innovativa lösningar. Pandemin har självklart gett ett ordentligt avtryck på uteblivna funktionella produkter. Kineserna står ju för den största utvecklingen just nu. Varför inte ett grepp med inbyggt powerpack eller en trådlös penna med touchknappar? Visst det känns ju futuristiskt, men ingen har givit en sekund åt att tänka på säkerhet och korskontaminering. De stora aktörerna på marknaden har egentligen inget nytt och fräscht att presentera heller. På sin höjd snackar vi om en ny färg på en maskin eller en en annan display på sitt strömaggregat. Det har kommit ut cartridges som ska hålla förgen bättre i tippen. Det funkar skitbra.... i 15 minuter sen kleggar det igen och man får byta cartridge. Värre lär det bli när de nya ”Reach-anpassade” färgerna kommer. Dessa färger får ju inte innehålla Isopropyl-alkohol utan kommer sannolikt ersättas av etanol som gör att färgerna kommer torka ut på bara några minuter om det blir så. Anledningen att dom inte får innehålla isopropyl-alkohol är att det finns listat i nåt annex att isopropyl kan vara skadligt för ögonen. Det står inte på etanol för det är ju helt uppenbart att det är skadligt. Man blir så trött...

 

Utöver bristen på roliga och bra produkter så har fraktpriserna rusat i höjden. En container från USA kostar ungefär tre gånger så mycket som tidigare. Från Kina kostar den fem gånger så mycket.

Nitrilhandskar är en bristvara och kostar ofta mer än dubbelt så mycket som tidigare. Vi har dessutom sett både latex och vinylhanskar som märkts som nitril. Det är oroväckande hur det utvecklas.

 

Börjar jag bli en gammal surgubbe som säger att det va minsann bättre förr? Mja kanske?

 

Men det finns ljustglimtar där ute som gör det hela mer optimistiskt. Vi har en svensk maskintillverkare som har en del kul på gång. Vi har faktiskt en del andra (för närvarande hemliga) saker på gång inom vår egen tillverkning, likaså. Vi har en webbshop som äntligen fungerar nåt så där bra. Vi har hittills klarat pandemin med bravur. Vi räknade med det värsta men det rullar på som vanligt. Får vi nu igång lite mässor också så blir det nog hur fint som helst. Inspirationen kunde varit bättre men någonstans ser man ljuset.

 

Jag vill avsluta min krönika med en tanke till en fin kund och kollega till oss som tyvärr checkat ut alldeles för tidigt. Vila i frid Markus

 

Ha en fin höst allihop så ses vi på Inkbash!

 

/ Mattias Lundberg med personal!

Tillbaka till blogg