Det var bättre förr!

Det var bättre förr!

Jo det var bättre förr… 

 

2023 har varit ett tufft år för många i vår bransch. Även för oss återförsäljare har det varit tufft. Jag har väldigt nära kontakt med ett flertal återförsäljare och tillverkare både inom och utanför Sverige och alla rapporterar om nergång och bråda tider. Inflationen i USA nådde orimliga nivåer och valutakursen gick bananas. Uttrycket – Det var bättre förr... har nog aldrig låtit bättre? Trots att det är bråda tider och alla kämpar till max här hemma är det ju givetvis ingenting i jämförelse mot de som lider i Gaza eller Ukraina. Man skäms över hur det ser ut i världen och även här hemma. Nyheterna idag är enbart ett jävla stort svart hål av hat å missöden. Det känns som att hela samhället är i obalans och de allra flesta människor går runt som zombies och bryr sig inte om något mer än bra täckning på sin telefon eller hur många likes man fått på sin senaste post. 

 

Snart kommer inte en tatuerare behöva designa några tatueringar själv. Det sköter AI åt kunden. AI kommer dessutom filtrera bort de minst populära tatuerarna för oss i framtiden. ”Googla” kommer vara ett minne blott. AI kommer berätta vad som är bäst och vad som är sämst. 

Man kan redan idag se skillnad hos de tatuerare som idag marknadsför sig på sociala medier med De har mer att göra än de som inte marknadsför sig lika bra. Den äldre generationen tatuerare som klarar inte att marknadsföra sig på samma sätt som den yngre tyvärr. Då betyder det per automatik att den som inte marknadsför sig digitalt är en sämre tatuerare?

 

Det gäller även vart man ska köpa utrustning. Wish, Temu, Amazon, CDON osv är den nya plattformarna för allt. Många tänker att: vafan jag kan ju lika gärna köpa färgkoppar och plastfilm på Temu. Det är ju mycket billigare än hos Lundberg Custom. Många har dessutom valt att börja handla sina nålar direkt från Kina. Vi har ju Emalla, Pepax, JCOONLY, YABA, CNC osv osv. Endel av dessa nålar är skitbra. De kostar betydligt mindre och frakten tar bara några dagar. Fasen vad nice! TEMU's slogan ”Shop like a millionare” ekar genom hela västvärlden! Vi är kungar! 

Eller? 

 

Det enda som kineserna inte kan ta från oss är produktutvecklingen. Produktutvecklingen kommer från oss i väst. Den blir förstås kopierad direkt men från Kinesiskt håll har jag då inte sett en endaste smart produkt utvecklas. Däremot enormt mycket dumma och ibland rent av farliga produkter. De som arbetar i detaljindustrin inom tatueringsutrustning i Kina har inte ens en tatuering. De vet inte vad som fungerar eller inte. De vill veta och de kan producera men utveckla kommer de aldrig att kunna innan de själva har kunskapen inom landet. Vilket de faktiskt kommer ha inom kort. Vid mitt första besök i Shanghai för kanske 15 år sedan fanns det tre stycken studios vad jag kunde hitta via internet på den tiden. Idag finns det enligt de jag känner i området flera tusen studios bara i Shanghai. Kina är där vi var för kanske 15 år sedan. Tatuering har blivit populärt och det börjar så smått bli accepterat i alla samhällsklasser. Kanske med lite tur kommer de kinesiska tillverkarna fokusera mer på sin marknad där hemma än i övriga världen? Man kan ju alltid hoppas.

 

En annan och kanske ännu viktigare aspekt med utrustning direkt från från tex Temu är ju hur det tagits fram och hur de kan vara så jävla billigt? Är det så att jag som utvecklare av utrustning ockrar och saltar mina priser så till den milda grad eller beror det på mina villkor till skillnad mot kinesernas egna villkor? 

 

Första gången jag satte min fot i den fabrik där vi idag tillverkar våra tatueringsnålar såg jag brister i miljön. Jag sa att jag vill inte se sån här skit. Det satt rad efter rad mest unga kvinnor i 25-30-årsåldern och lödde nålar utan någon form av utsug. Någon kvinna var dessutom gravid. Jag ville inte ens vistas i lokalen i 2 minuter. Där satt kvinnorna på rad 10-12 timmar om dagen 7 dagar i veckan och inhalerade giftiga gaser ifrån röken från nål-lödandet. Endel hade ett tygstycke framför munnen men det är väl lite som att ha ett cigarettfilter eller ej... Jag blev förbannad och sa att jag får leta vidare efter en anan leverantör. Chefen på fabriken blev helt ifrån sig och sa att jag kunde få ett bättre pris. Jag blev ännu argare å sa att jag betalar gärna mer om du bara ser till att arbetsmiljön är bra för de som jobbar. Fyra dagar senare blir jag inbjuden till fabriken ytterligare en gång och det är som dag och natt. Det satt utsug vid varje lödstation och luktade fräscht. De hade till och med putsat bort sotet från alla fönster så dagsljuset sken in på ett nästan religöst sätt och alla var på ett mycket bättre humör. Idag är detta en av världens största producenter av tatueringsnålar. Man ser bla varumärken som TatSoul, Bishop och faktiskt delar till Cheyenne. Tro det eller ej men jag var den första som tillverkade tatueringsnålar i den fabriken och mycket tack vare mig finns de nämnda varumärkena i just denna fabriken. Fabriken är en av världens äldsta fabriker för akupunkturnålar. Idag tillverkar de knappt några akupunkturnålar alls längre. 

 

Jag har säkert besökt ett 50-tal fabriker i Kina genom åren. Endast tre av dessa fabriker har varit eller blivit bra i sin arbetsmiljö. Jag har sett barn, alltså barn på 8-10 år sitta och skruva ihop coilmaskiner som säljs för 1 dollar, EN DOLLAR! Känn på den! Jag har sett de som sitter och paketerar andrasorteringsnålar i blisterförpackningar med redan printad indikationsmarkör för genomförd sterliseringsprocess. Jag har sett tatueringsfärger hällas upp direkt från smutsiga dunkar från ett smutsig industrigolv sedan printat ut kända amerikanska etiketter och klistrat på liknande flaskor. Mina resor till Kina har varit lärorika men också skrämmande ibland. 

 

Under de senare åren har jag förvisso inte återbesökt de fabriker som jag såg göra så många fel men jag tror att det är ganska likt nu som då. Jag vill göra en resa snart igen mest bara för att kolla vad som försiggår där ute. Jag vill kunna sova gott om natten och veta att jag gjort allt jag kan för att våra produkter håller måttet och att de som jobbar där har en värdig arbetsmiljö.. Allt är inte bara pengar. Kvalitet före kvantitet, upprepar jag gång på gång till de som tillverkar åt oss.

 

Vad kan ni som tatuerare göra för att vara säker på att era produkter ni använder är sjysst framtagna och håller måttet? Ställ krav på era leverantörer. Fundera på om det verkligen är den där kronan extra ni sparar om ni använder färgkoppar från TEMU mot våra färgkoppar från Portugal som tillverkats enligt europeiskt standard. Våra färgkoppar innehåller garanterat inte hormonstörande ämnen eller cancerframkallande ftalater. Sannolikt kommer inte någon av era kunder drabbas av detta men frågan är om någon på fabriken i Kina kommer drabbas? 

 

Är verkligen Emallas nålar bättre än de västerländska nålarna eller är det bara att ni känner er som en miljonär när det är så billigt? 

 

Jag hoppas ändå att 2024 blir ett bättre år för alla. Jag kommer i alla fall göra mitt yttersta för att se en ljus framtid. Jag kommer planera nya produkter och strunta i vad som poppar upp på Temu, Wish och Aliexpress. De har blivit min största konkurrent och det finns andra återförsäljare som släpper in tidigare nämnda varumärken från Kina i sitt sortiment. Mest för att de känner en sån press och efterfrågan. Det kommer inte jag göra. Sen om det blir spiken i kistan så får det bli så. 

 

Jag har skrivit om den här ”krönikan” flera gånger och landar tyvärr i samma negativa slutsats. Det är smått omöjligt att inte vara bitter eller trött på hur det ser ut idag. När jag startade gick allt i raketfart uppåt. Men sedan pandemin har det bara varit ett steg framåt och två bakåt. Jag har hållit på med tatueringsutrustning dygnet runt i mer än sexton år och har även innan det varit i tatueringsbranschen ytterligare några år. Så runt en 20 år har jag i branschen och jag får tyvärr säga att det var bättre förr... 

 

Det blev en bitter läsning för er som orkat läsa ända hit. Men häng inte läpp. Det kommer nog bli bättre ska ni se! Gott Nytt År och kör hårt 2024! 

 

Vi hörs/ Mattias Lundberg

PS. Jag skrev inte ett enda ord om Reach… 

Tillbaka till blogg